Wat is Chiropractie

Chiropractie is misschien niet voor iedereen bekend. Wereldwijd is het een gevestigde, professionele behandelmethode van paard en mens. In Nederland zijn er op dit moment slechts 13 gediplomeerde chiropractoren voor dieren werkzaam. Er zijn echter veel mensen die zonder gedegen vooropleiding paarden behandelen. Vraag naar de opleiding die men gevolgd heeft om te weten wie uw paard behandelt.

Wat doet een chiropractor?
De chiropractor zoekt naar gewrichten in het lichaam die niet bewegen en maakt deze bewegend door met de handen de blokkade te mobilisren. Er wordt dus niet met gereedschappen gewerkt. De focus van de behandeling ligt op de wervelkolom maar in principe wordt het hele skelet onderzocht. Alle zenuwen die het lichaam reguleren hebben hun oorsprong in de wervelkolom. Door de gewrichten in deze wervelkolom optimaal te laten bewegen wordt het functioneren van het gehele lichaam direct beinvloed.

Hoe ziet een behandeling eruit?
Het succes van de behandeling begint bij een goede analyse:

– Wat is het probleem
– Hoe langdurig zijn de klachten
– Wat wordt er verwacht in het herstel

Daarnaast worden gangen van het paard, hoofd/hals houding en de bewegingen van de ledematen en wervelkolom beoordeeld. Storingen in het bewegingsapparaat worden op die manier gevonden en kunnen behandeld worden. Met behulp van acupunctuur wordt een beroep gedaan op het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Vervolgens worden de niet of minder goed bewegende gewrichten in de wervelkolom, het hoofd, hals en de benen van de patient pijnloos gecorrigeerd. Zo nodig wordt na enkele weken het onderzoek en de behandeling herhaald om terugvallen in oude patronen te voorkomen. Een beter functionerend en bewegend paard is het resultaat.

Behandelend arts

De chiropractie op Stal Vreedenburgh wordt verzorgd door dierenarts en chiropractor Leonie van Vliet.

Prijslijst

De kosten voor een behandeling zijn:
Paard € 110,-
Pony € 65,-

Vervolgbehandeling
Paard € 90,-
Pony € 45,-