Tien training tips van GP-amazone Hester Bischot

 1. Heb vooral plezier
   
  Het belangrijkste is dat jij en je paard plezier hebben in het rijden. Breng daarom afwisseling aan in je training. Maak af en toe een bosritje, draaf over een paar balken of doe een keer mee aan Working Equitation. Maar breng ook afwisseling aan in je dressuurtraining; doe niet iedere dag hetzelfde. Werk de ene dag aan dit thema (bijvoorbeeld aanleren schouderbinnenwaarts) en de andere dag weer aan een ander thema (verruimingen in draf en galop). Zo blijft ook de dagelijkse dressuurtraining afwisselend en leuk. Ben je bezig in een thema of oefening en wil het niet helemaal lukken, blijf er dan niet in hangen. Meestal helpt het om even wat anders te doen en later weer terug te keren naar de oefening.
 2.  

 3. Maak een trainingsplan en hou je vorderingen bij
   
  Wanneer je met een trainingsplan werkt zorg je dat je doelgericht blijft rijden. Je stippelt je weg uit en weet waar je naar toe wilt gaan. Daarnaast is het leuk om belangrijke momenten op te schrijven en dit af en toe eens terug te lezen. Als je bijvoorbeeld een mindere dag hebt kan je even teruglezen waar je vandaan komt er waar je nu bent. Vaak merk je dan dat je goede vorderingen hebt gemaakt en dat 1 mindere dag helemaal niet zo erg is.
 4.  

 5. Neem de tijd voor je training
   
  Je kunt beter niet rijden als je er eigenlijk niet zoveel tijd voor hebt, vaak lukt het dan niet. Zorg niet alleen dat je genoeg tijd hebt om te trainen en om je paard te verzorgen maar zorg ook dat je hoofd leeg is zodat jij je echt kunt focussen op je paard. Heb je te veel aan je hoofd en kun je dat niet wegzetten, dan kun je beter wat anders doen met je paard zoals grondwerk of werken aan de hand.
 6.  

 7. Duur versus kwaliteit
   
  Een lange training hoeft niet persé een goede training te zijn. Soms bereik je met een training van 20 minuten meer dan met een training van een uur. Denk hierbij weer in thema’s.
 8.  

 9. Denk in stapjes
   
  Wil je jouw paard een nieuwe oefening aanleren? Denk dan in stapjes, iets nieuws aanleren kan nooit in 1 keer perfect. Bijvoorbeeld als jij je paard achterwaarts wilt leren. Meestal gaan paarden in het begin niet meteen vloeiend, recht, met even grote passen, diagonaalsgewijs en in de juiste aanleuning achterwaarts. Eerst ga je één1 of twee stapjes achteruit en vergeet niet je paard te belonen als hij dit doet. Het is dan niet zo erg als hij iets scheef gaat of bijvoorbeeld iets zijn hoofd omhoog doet. Pas als je makkelijk een aantal passen achterwaarts kunt gaan en je paard snapt de hulp dan werk je aan de kwaliteit van de oefening zoals recht achteruit in de juiste aanleuning.
 10.  

 11. Belonen
   
  Een paard leert door positieve bekrachtiging. Dit houdt in dat je het paard moet belonen op het moment dat hij iets goed doet (en hem moet corrigeren, niet straffen, als hij iets niet helemaal goed doet). Belonen kan op verschillende manieren, belangrijk is wel om dit snel te doen. De beste en snelste beloning is het weghalen van druk wanneer je paard de gewenste reactie geeft.
 12.  

 13. Scheefheid
   
  Ieder paard is een beetje scheef en heeft een moeilijker en een makkelijker kant. Breng die scheefheid in kaart bij je paard. Welke buiging vindt hij moeilijker, gaat hij liever linksom of rechtsom en is dit anders in galop dan in draf, welk achterbeen zet hij makkelijker onder de massa? Wanneer je dit in kaart brengt kan je ook kijken welke oefeningen je kunnen helpen. Om je paard rechter te maken kan je bijvoorbeeld de moeilijke kant één keer meer trainen dan de makkelijker kant.
 14.  

 15. Kijk naar je paard
   
  Train je paard in dat wat hij nodig heeft. De dressuur is opgebouwd in klassen (B, L, M, Z enzovoorts) met een logische opbouw welke is gebaseerd op het scala der africhting. Het is een handig trainingsmiddel om je daaraan te houden, maar het kan soms best zo zijn dat een oefening van een hoger (of lager) niveau je paard kan helpen.
 16.  

 17. Training versus wedstrijd
   
  Wedstrijden rijden is wat anders dan je paard trainen. Wanneer je een wedstrijd gepland hebt is het belangrijk om een week van tevoren wedstrijdgericht te gaan rijden. Oefen de lijnen uit je proef en werk aan afwerking. Heb je geen wedstrijden gepland staan, dan train je jouw paard vooral om beter te worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de oefeningen van een niveau hoger of aan een beter gedragen draf of een beter frame.
 18.  

 19. Gezondheid
   
  Wanneer je dingen van je paard vraagt is het belangrijk dat hij die dingen ook kan uitvoeren. Zorg ervoor dat je paard vrij is van fysiek ongemak, laat hem regelmatig nakijken en verwen hem af en toe met een lekkere massagebehandeling. Zorg voor goede voeding, een goed passend zadel en hoofdstel, goede hoefverzorging en ondersteun met supplementen als dat nodig is. Maar zorg er ook voor dat je paard mentaal goed in zijn vel zit, laat hem naast de trainingen ook lekker paard zijn en voorzie zo veel als mogelijk in de natuurlijke behoeftes van een paard. Wanneer je paard happy en pijnvrij is zal hij beter tot zijn recht komen in het werk. Wanneer je paard staakt, veel met zijn staart zwiept en/of knarst heeft hij ergens last van, ga dan op onderzoek uit. Het kan soms best lastig zijn om de oorzaak te vinden maar luister naar je paard en lees de signalen.

Nieuws